Pages

Marmercake

Ingrediënten voor vier personen: ■150 g bloem ■250 g zuiver amandelpoeder ■180 g bloemsuiker ■50 g vanillesuiker ■40 g cacaopoeder ■200 g malse boter + extra klontje ■5 eieren ■1⁄2 dl melk ■2 vanillestokjes ■1 snuifje zout Bereiding van de marmercake: ■Neem een mengkom en doe daar de het amandelpoeder, de bloemsuiker en de boter in. Meng alles goed door elkaar. ■Voeg ook de dooiers van de eieren toe. Het eiwit bewaar je in een andere schaal. ■Doe de melk in een pannetje. ■Snij de vanillestokken overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit en voeg de zaadjes en de lege peulen bij de melk. ■Verwarm de vanillemelk en breng ze tot tegen het kookpunt. Let erop dat die kleine hoeveelheid melk niet aanbrandt. ■Schenk na een paar minuten de vanillemelk (zonder de vanillepeulen) bij je mengkom met daar in het gemengde amandelpoeder, bloemsuiker en boter. Meng alles tot een egaal cakebeslag. ■Giet het beslag in een schaal en zet het opzij. Maak de mengkom schoon en doe er de eiwitten in. ■Klop de eiwitten tot een hagelwit en stevig schuim. Voeg tijdens het kloppen de vanillesuiker toe. ■Spatel het eiwitschuim onder het cakebeslag. ■Voeg er ook de bloem aan toe en een snuifje zout. Je kunt de bloem vooraf zeven om zeker te zijn dat er geen klontertjes in zitten. ■Schep één derde van het beslag in een andere kom. Voeg er het cacaopoeder aan toe en meng het met het beslag. ■Schep het donkere beslag in een spuitzak. ■Verwarm de oven voor op 160°C. ■Smeer de binnenkant van het bakblik in met een beetje boter en bepoeder het vervolgens met wat bloem. Zo kan je de cake na het bakken heel gemakkelijk ontvormen. Schep het bleke beslag in het bakblik en strijk het oppervlak glad. ■Knip het puntje van de plastic spuitzak en plaats dit in het bleke deeg aan de bovenzijde van het bakblik. ■Spuit in een vlotte rechte beweging het cacaobeslag in het bleke vanillebeslag. Strijk even over het oppervlak met een pannenlikker. ■Bak de marmercake gedurende 45 tot 50 minuten in de oven van 160°C. ■Ontvorm de cake en laat het gebak afkoelen op een rooster. Veel succes, www.lenecookingware.be