Pages
▼
spaghetti met worst en spekjes
ingrediënten (recept is voor 4 personen)
•4 braadworsten van grof gehakt
•6 dikke sneetjes gezouten spek (0,5 cm dik)
•100 g Gorgonzola (blauwschimmelkaas)
•500 g spaghetti
•250 g gemengde bospaddenstoelen (bv.eekhoorntjesbrood, cantharellen...)
•2 sjalotten
•1 teentje look
•1 1⁄2 dl room
•1 scheutje cognac
•1 klontje boter
• peper
• zout
bereiding
•Breng water aan de kook in een ruime kookpot. Voeg een snuif zout toe. Daarin kan je straks de spaghetti garen.
•Maak de paddenstoelen schoon, zonder ze te spoelen in water. Borstel restjes aarde of zand eraf en snij het taaie onderste stukje van de steel. (Gebruik een mengeling van de duurdere bospaddenstoelen, of koop een bakje eenvoudige Parijse champignons.)
•Snij de paddenstoelen in grove stukken.
•Snij het zwoerd (en eventuele stukjes kraakbeen) van de lapjes gezouten spek. Snipper het spek in fijne reepjes of blokjes.
•Zet een broodpan op een matig vuur en smelt er een klontje boter in. Bak hierin de stukjes spek. Roer regelmatig even in de pan.
•Nu iets geks: Neem de worsten en knijp ze leeg tot balletjes gehakt. We maken het onszelf gemakkelijk en maken van de heerlijk gekruide worsten meteen de beste vleesballetjes.
•Leg de balletjes gehakt tussen het sissende spek. Bak al het vlees in enkele minuten goudbruin.
•Schep de balletjes gehakt en de stukjes spek uit de braadpan, en zet het vlees even opzij. Laat het braadvet in de pan.
•Pel en versnipper de sjalotten in zeer fijne stukjes. Pel de look en snij het teentje zo fijn mogelijk.
•Doe de stukken paddenstoel in de pan met braadvet van het vlees. Laat de champignons goudbruin bakken op een matig vuur, zonder erin te roeren. Schud de inhoud van de pan af en toe even op.
•Voeg na enkele minuten de stukjes sjalot en look toe. Roer alles even om en voeg enkele minuten later een scheutje cognac toe en laat de alcohol verdampen. Wie dat wil, kan de pan flamberen.
•Let op: Flambeer nooit rechtstreeks onder de dampkap, want dat is niet brandveilig.
•Schenk de room in de pan. Laat de paddenstoelen-mengeling enkele minuten sudderen op een zacht vuur.
•Snij de Gorgonzola in blokjes en gooi ze in de pan met paddenstoelen. Roer en laat de romige schimmelkaas smelten.
•Voeg de vleesballetjes en stukjes spek toe aan de pan.
•Kook de spaghetti ‘al dente’. Hou een klein beetje van het kookvocht van de spaghetti apart.
•Proef de saus en voeg naar persoonlijke smaak peper van de molen en wat zout toe. (Let op: Het spek en de Gorgonzola zorgen normaal gezien al voor voldoende zout in het gerecht.)
•Meng de beetgare spaghetti met de saus vol vlees en paddenstoelen. Schep er ook een lepeltje van het kookvocht van de pasta bij. Meng alles voorzichtig.
•Serveer de pastaschotel zonder extra kaas. De krachtige Gorgonzola kan z’n mannetje staan in dit gerecht.