Pages
▼
koude pastasalade met spek en feta
ingrediënten
de pasta
•400 g penne
• snuifje zout
het spek en de dressing
•2 eieren
• 1⁄2 limoen (of citroen)
•1 eetlepel mosterd
•1 dl ongezoete yoghurt
•3 zoute ansjovisfilets (op olie)
•1 1⁄2 dl arachideolie
• enkele druppels Engelse saus (Worcestershiresaus)
• snuifje cayennepeper
•12 sneetjes gerookt of gezouten spek (dun)
de afwerking
•100 g jonge spinazie
•250 g kerstomaatjes
•100 g zwarte olijven
• peper van de molen
•4 eetlepels pijnboompitten
•200 g Griekse feta
bereiding
de pasta
•Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Voeg een flinke snuif zout toe en kook er de penne in gaar. De pasta moet wat ‘beet’ hebben, dus kook ze gerust een minuutje minder dan wat er aangegeven staat op de verpakking.
•Giet de penne in een vergiet en spoel de deegwaren onder koud stromend water tot ze helemaal afgekoeld zijn.
•Schud de pasta op, tot de laatste restjes vocht eruit gelekt zijn. Giet de buisjespasta in een zeer ruime mengkom.
het spek en de dressing
•Verwarm de oven voor op 180°C. Hou de vlakke ovenschaal aan de kant.
•Snij het taaie zwoerd van de plakjes spek en verwijder eventuele stukjes kraakbeen. Als je slager z’n snijmachine op stand 4 zet, dan krijg je de ideale dikte.
•Bedek de ovenschaal met een bakmatje of een vel bakpapier. Vlij er de sneetjes spek op. Leg gerust de hele schaal vol. •Rooster het spek in de oven van 180°C tot het goudbruin en krokant is. Reken hiervoor 15 tot 20 minuten, afhankelijk van het type oven dat je bezit.
•Leg de gekrompen lapjes spek nadien op een vel keukenpapier, zodat het overtollige braadvet verdwijnt. Zo wordt het spek extra krokant.
•Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een mengbeker. Voeg een lepeltje (straffe) mosterd toe, knijp het vers limoensap erbij en druppel er een beetje Worcestershiresaus in.
•Doe ook de ansjovisfilets in de hoge beker en een voorzichtig snuifje cayennepeper. Zout is overbodig.
•Plaats de staafmixer in het mengsel, en schenk de arachideolie (of fijne slaolie) al mixend in de beker. Ga door tot je een soort van dikke mayonaise krijgt.
•Schenk de yoghurt erbij en mix opnieuw. Proef de dressing en voeg naar smaak wat extra Worcestershiresaus en/of cayennepeper toe.
de afwerking
•Spoel de blaadjes spinazie voorzichtig in ruim water. Laat de groente uitlekken.
•Giet de pijnboompitten in een droge pan en rooster ze goudbruin op een matig vuur. Hou de pitjes goed in de gaten en schud ze regelmatig even op, zodat ze niet verbranden.
•Verbrokkel de Griekse feta en strooi de stukjes kaas bij de koude penne.
•Halveer de kerstomaten met een scherp mesje en doe ze ook in de mengschaal. Strooi er ook de hete pijnboompitjes bij.
•Schep enkele lepels dressing bij de pasta en roer alle ingrediënten door mekaar. Overdrijf niet met de hoeveelheid saus. Toevoegen lukt altijd, saus weghalen is een onmogelijke klus…
•Bewaar de rest van de saus in de koelkast en druppel ze gerust over allerhande slaatjes.
•Voeg de zwarte olijfjes toe en verbrokkel de lapjes krokant spek in onregelmatige stukken.
•Strooi de spinazieblaadjes in de kom en meng alles voorzichtig. Proef en voeg naar smaak een beetje peper van de molen toe.
•Plaats de pastasalade nog een half uurtje in de koelkast, alvorens te serveren.