Lasagne
ingrediënten (dit gerecht is voor 4 personen)
de tomatensaus en het gehakt:
•500 g gemengd gehakt
•2 uien
•1 teentje look
•2 wortels
•1 courgette
•1 eetlepel sambal (optioneel)
•1 dl rode wijn
•75 cl tomatenpulp of passata
•1 takje verse oregano
• verse basilicum
•1 koffielepel Provençaalse kruiden
• olijfolie
• zout
• peper
•250 g Parijse champignons
de kaassaus:
•30 g boter
•30 g bloem
•4 dl melk
•200 g gemalen kaas
• nootmuskaat
afwerking:
•24 lasagnevellen
bereiding
de tomatensaus en het gehakt:
•Zet een ruime kookpot op een matig vuur. Giet er een scheutje olijfolie in.
•Bak het gehakt in de hete olijfolie. Roer regelmatig om.
•Pel de uien en snipper ze fijn. Plet de look tot pulp.
•Voeg de uien en de look toe aan het gehakt en laat ze meestoven.
•Schil de wortels en snij het topje en het kontje eraf. Snij de groente in heel fijne stukjes (brunoise). Doe hetzelfde met de courgette, al hoef je deze groente niet te schillen.
•Voeg de stukjes wortel en courgette toe aan het gehakt.
•Maak (indien nodig) de paddenstoelen schoon met een droog borsteltje. Snij ze in grove stukken (bv. kwartjes). Doe ze ook in de kookpot.
•Laat het gehakt en de groenten verder stoven, op een zacht vuur.
•Snipper de verse oregano en de blaadjes basilicium fijn en laat ze meestoven (Naar keuze kan je ook verse tijm en/of verse rozemarijn toevoegen.)
•Strooi de gedroogde Provençaalse kruiden bij het gehakt en de groenten. Roer alles goed om.
•Wie van een beetje pit houdt, voegt wat sambal toe aan het mengsel voor de saus.
•Schenk de rode wijn bij het gehakt met groenten en laat de wijn even uitkoken.
•Voeg ten slotte de tomatenpulp (of passata) toe en laat de saus nog 10 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
•Proef en kruid de saus met wat zout en peper van de molen.
de kaassaus:
•De basis van de saus is een roux. Smelt daarvoor de boter in een kookpot en voeg de bloem toe. Laat het bloemmengsel al roerend “opdrogen”, maar let erop dat de roux niet aanbakt.
•Zodra je een lekkere biscuitgeur ruikt, schenk je de melk in de pot. Blijf geduldig doorroeren met een garde tot de saus bindt. Als je lang genoeg geroerd hebt, krijg je een gladde bechamelsaus. (Vermijd een te dikke saus. Om de saus te verdunnen, voeg je wat extra melk toe.)
•Haal de pot van het vuur en meng de helft van de gemalen kaas door de saus. (Hou de rest van de kaas opzij voor de afwerking.) Kruid de saus naar smaak met peper, zout en nootmuskaat.
afwerking:
•Verwarm de oven voor op 180°C.
•Giet een dun laagje kaassaus op de bodem van de ovenschotel. Leg daarop een eerste laag van de droge lasagnevellen. Schik ze als dakpannen, maar let erop dat de vellen elkaar niet te veel overlappen. Zo vermijd je te dikke lagen pastadeeg.
•Schep er de eerste laag tomatensaus bovenop en strijk ze egaal uit over het hele oppervlak van de schotel (ongeveer 1 cm saus).
•Schik hierbovenop een tweede laag lasagnevellen. Vervolgens tomatensaus, lasagnevellen… Bouw de lasagne verder op tot de ovenschaal net niet gevuld is. Zorg ervoor dat bovenaan een laagje van de tomatensaus ligt.
•Schenk nu de rest van de kaassaus in de schotel en verdeel ze egaal over de hele oppervlakte van de schotel. Strooi de rest van de gemalen kaas er overheen.
•Opmerking: Als je deze lasagne een dag op voorhand maakt, dek de schaal dan goed af met vershoudfolie en plaats ze in de koelkast.
•Bak de lasagne gedurende 30 minuten in een oven van 180°C.
U vindt bij L&E COoking Ware, heerstraat 101 neerpelt, verschillende modellen ovenschalen. Kom gerust eens langs in onze winkel of kijk eens op onze website.
Tot ziens,